Svátek má: Vilém

Byznys

Velikost textu:

Pivovar Ferdinand s optimistickými vyhlídkami a plánuje investice

Pivovar Ferdinand s optimistickými vyhlídkami a plánuje investice

V roce 2016 plánuje benešovský pivovar do oprav a investic vložit zhruba 10 mil. Kč. Hlavní investicí by měla být další etapa prací v oblasti úspor energií. Rovněž se finalizují práce na projektu vlastní pivovarské restaurace přímo v areálu pivovaru.

Petr Dařílek, jednatel pivovaru
21.únor 2016 - 04:36

Pivovar Ferdinand k výrobě piva používá technologii spodního kvašení a dozrávání v ležáckých sklepích. Je jeden z mála posledních pivovarů v ČR provozujících vlastní sladovnu. Nu a právě slad, který je důležitou součástí při vaření piva, dostává pivovar do popředí mezi pivovarnickou obec. Ročně ho zde vyrobí až 2300 tun. Díky spolupráci s německou firmou Weyermann se benešovský slad dodává i do zámoří, kam pravidelně putuje více než 600 tun ročně. K prioritám pivovaru patří i to, že všech osm druhů piv je v Benešově vařeno podle původních receptur.

„Skutečné pivo, tedy světlý ležák, je jenom slad, chmel a voda, nic míň, nic víc“, říká se  v Benešově. Celkový výstav středočeského pivovaru za  rok 2015 byl 25000 hektolitrů piva, což bylo o proti roku 2014 o 1200 hl více. Produkce benešovského pivovaru má vzestupnou tendenci a to i zásluhou  podzimní novince v podobě třetinkových lahví, čímž se pivovar snaží dostat na místa, kde se standardně pivo tolik nepije. V tomto novém a atraktivním balení zatím můžeme najít 5 speciálů, jako je světlý speciál d´Este, Sedm kulí, Max 11°, tmavý ležák 11°a světlý ležák Premium. Všechna tato piva vlastní ocenění České chuťovky.
olik nepije.

Pivovarské slavnosti v Benešově uzavře KISS revival
 

Pivovar je nejsilnější značkou v regionu Benešova, ale postupně se mu daří dostávat i za tyto hranice. V současné době je vidět i za hranicemi Benešovska - v Brně, Hradci Králové a Jindřichově Hradci. Dokonce i v Praze je možné zajít na Ferdinanda do více než třiceti provozoven.  Mimo restaurace funguje také služba Ferdadomu.cz, kdy každou středu pivovar zaváží předem objednané pivo na pražské adresy.

V současné době pracuje v benešovském pivovaru 30 stálých zaměstnanců a i díky expanzi stále přijímají nové obchodníky. Většina roční produkce piva se prodá zde v Čechách, asi 5 % produkce pivovar exportuje. Dalším odbytištěm piva by v budoucnu měla být nově vybudovaná restaurace, přímo v areálu pivovaru. Restaurace bude nabízet vybraná točená piva, prvorepublikovou kuchyni a recepty, které měl v oblibě arcivévoda František Ferdinand d´Este.

„Našim zákazníkům chceme nabízet celý příběh pivovaru a ten se neobejde bez samotné prohlídky pivovaru s ochutnávkou našich piv.“ dodal  Petr Dařílek, jednatel pivovaru.

Trochu čísel a dat z historie

Vznik benešovského pivovaru se datuje do roku 1872, avšak samotný Pivovar Ferdinand se zapisuje do historie až v roce 1897, kdy ho nový majitel arcivévoda František Ferdinand d´Este nechal z velké části zrekonstruovat. V této podobě pivovar funguje dodnes.

(ps, Prvnizpravy.cz, foto: pivovar Ferdinand)


Nechcete zmeškat důležité zprávy? Přihlašte se k jejich odběru: