Svátek má: Bořivoj

Byznys

Velikost textu:

Pivovar Ferdinand s optimistickými vyhlídkami a plánuje investice

Pivovar Ferdinand s optimistickými vyhlídkami a plánuje investice

V roce 2016 plánuje benešovský pivovar do oprav a investic vložit zhruba 10 mil. Kč. Hlavní investicí by měla být další etapa prací v oblasti úspor energií. Rovněž se finalizují práce na projektu vlastní pivovarské restaurace přímo v areálu pivovaru.

Petr Dařílek, jednatel pivovaru
21.únor 2016 - 04:36

Pivovar Ferdinand k výrobě piva používá technologii spodního kvašení a dozrávání v ležáckých sklepích. Je jeden z mála posledních pivovarů v ČR provozujících vlastní sladovnu. Nu a právě slad, který je důležitou součástí při vaření piva, dostává pivovar do popředí mezi pivovarnickou obec. Ročně ho zde vyrobí až 2300 tun. Díky spolupráci s německou firmou Weyermann se benešovský slad dodává i do zámoří, kam pravidelně putuje více než 600 tun ročně. K prioritám pivovaru patří i to, že všech osm druhů piv je v Benešově vařeno podle původních receptur.

„Skutečné pivo, tedy světlý ležák, je jenom slad, chmel a voda, nic míň, nic víc“, říká se  v Benešově. Celkový výstav středočeského pivovaru za  rok 2015 byl 25000 hektolitrů piva, což bylo o proti roku 2014 o 1200 hl více. Produkce benešovského pivovaru má vzestupnou tendenci a to i zásluhou  podzimní novince v podobě třetinkových lahví, čímž se pivovar snaží dostat na místa, kde se standardně pivo tolik nepije. V tomto novém a atraktivním balení zatím můžeme najít 5 speciálů, jako je světlý speciál d´Este, Sedm kulí, Max 11°, tmavý ležák 11°a světlý ležák Premium. Všechna tato piva vlastní ocenění České chuťovky.
olik nepije.

Pivovarské slavnosti v Benešově uzavře KISS revival
 

Pivovar je nejsilnější značkou v regionu Benešova, ale postupně se mu daří dostávat i za tyto hranice. V současné době je vidět i za hranicemi Benešovska - v Brně, Hradci Králové a Jindřichově Hradci. Dokonce i v Praze je možné zajít na Ferdinanda do více než třiceti provozoven.  Mimo restaurace funguje také služba Ferdadomu.cz, kdy každou středu pivovar zaváží předem objednané pivo na pražské adresy.

V současné době pracuje v benešovském pivovaru 30 stálých zaměstnanců a i díky expanzi stále přijímají nové obchodníky. Většina roční produkce piva se prodá zde v Čechách, asi 5 % produkce pivovar exportuje. Dalším odbytištěm piva by v budoucnu měla být nově vybudovaná restaurace, přímo v areálu pivovaru. Restaurace bude nabízet vybraná točená piva, prvorepublikovou kuchyni a recepty, které měl v oblibě arcivévoda František Ferdinand d´Este.

„Našim zákazníkům chceme nabízet celý příběh pivovaru a ten se neobejde bez samotné prohlídky pivovaru s ochutnávkou našich piv.“ dodal  Petr Dařílek, jednatel pivovaru.

Trochu čísel a dat z historie

Vznik benešovského pivovaru se datuje do roku 1872, avšak samotný Pivovar Ferdinand se zapisuje do historie až v roce 1897, kdy ho nový majitel arcivévoda František Ferdinand d´Este nechal z velké části zrekonstruovat. V této podobě pivovar funguje dodnes.

(ps, Prvnizpravy.cz, foto: pivovar Ferdinand)


Nechcete zmeškat důležité zprávy? Přihlašte se k jejich odběru:

Mají propuštění horníci z Mostecka dostat kompenzaci od státu, tak jako propuštění z OKD?

Ano
transparent.gif transparent.gif
57%
Ne
transparent.gif transparent.gif
37%
Nevím
transparent.gif transparent.gif
6%

Kurzy

1 $ USD 24.20  Kč
1 € EUR 27.04  Kč
1 £ GBP 32.03  Kč
1 CHF CHF 24.96  Kč
100 руб RUB 36.86  Kč

Akcie

NWR
0.1
AAA Auto
24
CETV CME
56.8
ČEZ
469
ECM
25.5
ERSTE GROUP BANK
635.2
FORTUNA
89
KITD
5.2
KOMERČNÍ BANKA
958.9
NWR
272
ORCO GROUP
12.4
PEGAS NONWOVENS
801
PHILIP MORRIS ČR
13290
O2 C.R.
242
UNIPETROL
173.2
VIG
476.5