Svátek má: Viola

Regiony

Velikost textu:

Otevření restaurace Spirit brání milionové náklady na provoz

Otevření restaurace Spirit brání milionové náklady na provoz

Extrémně vysoké náklady na provoz. To je důvod, proč se Zlínu opakovaně nedaří najít nájemce do restaurace Spirit, která je součástí Kongresového centra.

Kongresové centrum Zlín
18.únor 2016 - 10:00

Spirit sídlí v elegantní, prosklené, nicméně na energie mimořádně náročné budově, což v kombinaci s platy zaměstnanců zatím představuje pro zájemce neřešitelný problém. „Několik nezávislých výpočtů se shodlo na tom, že celoroční a celodenní provoz restaurace znamená zaplatit jenom na energiích a mzdách částku tři až čtyři miliony korun ročně. Při zjednodušeném propočtu, pokud nepočítám finanční požadavky na zásoby, by tak musel Spirit utržit denně 30 až 35 tisíc korun, aby mohl fungovat. Za této situace je logické, že se do jeho provozování nikdo nehrne,“ konstatoval náměstek primátora Dalibor Stříbný, který se tímto problémem zabývá.

Nájemce se město snažilo najít už ve čtyřech výběrových řízeních. Přestože se nabídky scházely, vítěz vždy od smlouvy odstoupil. Do posledního výběrového řízení, které bylo vypsáno koncem loňského roku, se dokonce nikdo nepřihlásil. A to i přesto, že zájemci mohli sami navrhnout, v jakém režimu by restauraci provozovali.

Zlínské "Torzo": V květnu se zahájí práce a v září bude vyřešeno

V současné době město zajišťuje provoz Spiritu pouze na jednotlivé akce či na přání zákazníků. Většinou je otevřen při koncertech Filharmonie Bohuslava Martinů, která má v Kongresovém centru své sídlo. „Zároveň zvažujeme další možnosti, jak restauraci zprovoznit dlouhodobě. Bez úprav, které povedou k zásadnímu snížení provozních nákladů, to však zřejmě nepůjde,“ předpokládá Dalibor Stříbný.

Restauraci Spirit navrhla architektka Eva Jiřičná, která je autorkou i Kongresového a Univerzitního centra. Poprvé otevřena byla v roce 2010. Informace přinesly webové stránky města Zlín.

(kp,zlinskenovinky.cz,foto:Zlín)


Nechcete zmeškat důležité zprávy? Přihlašte se k jejich odběru: